Curiositats

Els colors del delta
El delta depenent de l’estació de l’any te els seus diferents colors  que van condicionats per l’arròs:
-          A la primavera tots els camps estan inundats i es produeix la sembra. I a mesura que s’apropa l’estiu van sortint els brots verds entre l’aigua.
-          A l’estiu el color es el verd, l’arròs ja ha brotat.
-          A la tardor el delta es torna de color groc. L’arròs ja esta llest per la sega.
-          I a l’hivern l’arròs ja no hi és es pot veure la terra que descansa fins la primavera.


Sabies que....
·         Al delta només es fa una collita a l’any a diferencia d’altres països com Vietnam on la planta pot arribar a fer un metre d’alçada però tot i això té menys gra.
·         Al delta es troba el tercer parc natural més important del món. On s’han pogut registrar 326 de les 360 aus que hi ha a Europa.
·         El delta és un dels majors importants productors d’arròs i també de sal a nivell mundial.
·         El delta té una extensió de 320 km2 un 20% l’ocupa el parc natural i un 80% camps d’arròs.
·         A finals del segle 18 i començaments del segle 19 van haver-hi dues plagues de malària. Es va prohibir el conreu de l’arròs durant un temps ja que deien que la malària estava causada per aquest. Però més tard es va descobrir que no era per l’arròs sinó per l’aigua estancada.
·         Les carreteres del parc són estretes ja que són propietats privades i per poder posar-hi de més amples s’han de fer molts tràmits i seria molt difícil arribar a un acord.
·         A l’Ebre hi ha vora de 300 pantans

Més sobre el delta:
El delta esta comprés entre dues comarques separades pel propi riu Ebre, el Montsià que té com a capital Amposta i el baix Ebre que té com a capital Tortosa. La ciutat es va construir a mitjans del segle 18. La sortida del riu Ebre era molt perillosa per la quantitat de sediments que arrastrava el riu que provocaven zones de diferents profunditats. Era una llacuna endorreica. El delta és un delta en regressió al no haver-hi sediments el final no es pot consolidar i el mar mou la terra destruint així poc a poc el delta. L’aigua al final del riu es molt clara ja que casi no porta sediments.

Perquè es conrea arròs?
Estem en un terreny molt Sali. On la capa freàtica ( la capa del subsòl on es troba l’aigua) esta a flor de pell a uns 60 cm aproximadament i l’única manera de que aquestes terres siguin productives es conrear un cereal com l’arròs que ha d’estar inundat.

Els parc natural del Delta de l’Ebre:
El parc natural del delta de l’Ebre es molt important. Les zones de marjals són molt importants per a la supervivència d’aus autòctones i també per aus migratòries que passen algunes estades al delta.
Depenent de la zona trobem diferents :
-          Condicions de sol
-          Condicions d’aigua
-          Condicions d’humitat. Etc.

Zona de salobrar:
És una zona salobre  i s’inunda amb molta facilitat amb aigua de mar. Les plantes que hi viuen estan acostumades a un nivell de sal molt alt. En aquestes zones les p`plantes més comuns són per exemples la sosa .

La sosa: Sobreviu a zones molt salades graciés a la osmosi. Hi ha més sal a la planta de tal manera que anivella el nivell del terra. La sosa era abans utilitzada per el comerç. Amb les seves cendres es feien sabons, vidre, lleixiu... hi havia molt comerç amb Marsella.

La vegetació psamofil·la.
Tenen unes arrels molt llargues i ramificades per poder absorbir l’aigua de la pluja. I tenen uns mecanismes per no perdre la humitat. Com per exemple el borró. I d’altres plantes amb mecanismes diferents com per exemple algunes tenen uns pels per evitar la pèrdua d’aigua, d’altres segreguen ceres  que reflecteixen els rajos solars

El borró. El borró al recargolar la fulla la fa impermeable. S’utilitzava per fer el sostre de les barraques.
Ambient de les llacunes
Les llacunes es formen quan el braç es tanca i crea aixi una mena de basses. Tenen poca profunditat i en elles es troben peixos de aigua dolça i salada. Acostumen a tenir una tija molt llarga i permeten així que les aus s’hi amaguin.








No hay comentarios:

Publicar un comentario